Valby Bibliotek fejrer 100 års fødselsdag

22.05.2017
Se fotos fra åbent hus på Valby Bibliotek med borgmestertale, lagkage og kaffe i anledning af bibliotekets 100 år. Foto: Jannik Knudsen.

Bibliotekets medarbejdere var udklædt som for 100 år siden, da Valby Bibliotek i lørdags (den 20. maj 2017) fejrede sit 100-års jubilæum. Det er nemlig 100 år siden, at Valby Bibliotek rykkede indenfor i Rytterskolen på hjørnet af Annexstræde og Skolegade.

Læs også: Valby Biblioteks historie - 100 år i Rytterskolen.

Borgmesteren hyldede de 100 år

"Det er ikke hver dag, at en københavnsk kulturinstitution bliver 100 år. Det er godt gået - ikke kun fordi, at 100 år i sig selv er mange år. Men også på grund af den opgave, som I hver dag løser til glæde for valbyborgerne. Her har I en lang tradition for at dele viden, tilbyde læseoplevelser, og være et mødested for bydelens borgere. Og I går gerne i forvejen, når nye ting skal afprøves - som fx det interaktive legegulv, som jeg var med til at indvie for et år siden. Derfor skal der lyde et velfortjent trefoldigt hurra", sagde kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen.

Områdechef Rikke Skovbølling Brandt var i samme boldgade:

"Det er en præstation at blive 100 år. Det er især en præstation at blive 100 år på den samme adresse igennem alle årene. Det vidner om en stor fleksibilitet og et dygtigt personale, der forstår at udnytte rammerne til det yderste, når tidens krav til, hvad et bibliotek skal kunne, trænger sig på".

Gave fra Valby Lokaludvalg

Selvom Valby Bibliotek bliver 100 år på sin nuværende adresse på hjørnet af Annexstræde og Skolegade, så blev det ikke forbigået, at der netop nu føres politiske drøftelser om at flytte biblioteket til en ny placering på Toftegårds Plads. Valby Lokaludvalg har netop nu gang i en borgerhøring, hvor seks forskellige senarier - to, hvor biblioteket bliver i Annexstræde, og fire, hvor biblioteket flytter til Toftegårds Plads.

Læs også: Høring om Valby Biblioteks fremtid her.

Valby Lokaludvalg markerede de 100 med en lille gave. Formanden for lokaludvalget, Michael Fjeldsøe, overragte Rikke Skovbølling Brandt en originaludgave fra 1917 af 'Frøken Frederikkes ungdomserindringer'.

Lokale digte med næsten 100 års mellemrum

Endelig blev dagen markeret med oplæsningen af to digte. Det var Mads Kusk, der er bibliotekar på Valby Bibliotek og med poesi som ekspertområde, der stod for fremførelsen:

  • Det første digt: 'Gaden' fra samlingen 'Ild og ungdom' fra 1917. Forfatteren er Emil Bønnelycke, der var en fast del af kunstnergruppen 'Valby-Parnasset', der holdt til i en lejlighed ved Toftegårds Plads.
  • Det andet digt: 'Romerske nætter' fra 2013. Forfatteren er Martin Glaz Seerup, der bor i Valby.

Derudover kunne fødselsdagen også byde på bolcheworkshop for børn, udstilling af børnebogslitteratur igennem 100 år, og udstilling om Valby Bibliotek igennem 100 år.

Tak til alle for en fantastisk dag.

 

Læs også: Artikel i Valby Bladet i forbindelse med, at Valby Bibliotek bliver 100 år: "En 100-årig med store drømme":