Skolebørn og voksne superbrugere får et nyt digitalt værkstedstilbud

15.10.2018
Københavns Kommune åbner nyt makerspace i Valby Idrætspark med en stærk læringsprofil. Det nye digitale værksted ventes at åbne i maj 2019.

Copenhagen Fablab bliver større. Kultur og Fritidsudvalget i Københavns Kommune har netop godkendt planerne om at åbne et nyt ca. 320 m2 stort makerspace i Valby Idrætspark i tæt tilknytning til Copenhagen Fablab i Valby Kulturhus og i samarbejde med BUF X fra Børne- og Ungeforvaltningen.

Siden Copenhagen Fablab blev etableret tilbage i januar 2013, har der i snit om året været ca 500 københavnere igennem værkstedet, der gerne vil prøve kræfter digitale 2D- og 3D-teknologier. Hertil kommer undervisningsforløb af skoleklasser og beskæftigelsesforløb.

Målrettet superbrugerne i Copenhagen Fablab

Det nye makerspace skal være et superbrugertilbud. Det vil sige, at hvis man er helt ny bruger, så starter man med at bruge de digitale værkstedsfaciliteter i Valby Kulturhus. Og når man så har de fornødne erfaringer og kompetencer, så kan man også blive en del af det nye værkstedstilbud i Valby Idrætspark.

”Med det nye makerspace får vi et værkstedstilbud, hvor der bliver plads til de større projekter. Her indretter vi et værksted med plads til større og mere avancerede maskiner end dem, som man allerede har adgang til hos Copenhagen Fablab i Valby Kulturhus. For brugerne i Copenhagen Fablab bliver det nye makerspace et nyt level i deres personlige udvikling fra interesseret københavner til fuldblods superbruger”, siger Rikke Skovbølling Brandt, der er chef for Kultur V.

Læringsmiljø med superbrugere og skoleundervisning

Når det nye makerspace åbner, bliver det baseret på et samarbejde med BUF X, der i dag bor midlertidigt i Valby Kulturhus. BUF X er et undervisningstilbud under Børne- og Ungeforvaltningen, hvor skoleeleverne får mulighed for at arbejde med 3D-print, programmering og robotteknologi.

”BUF X bliver en del af det nye makerspace. Dermed får vi et værkstedstilbud, der om dagen er målrettet skoleundervisning og i eftermiddags og aftentimerne retter sig mod superbrugerne. Dermed kan vi deles om faciliteterne, men det giver også mulighed for, at vi kan skabe et stærkt og unikt læringsmiljø til glæde for alle. Jeg glæder mig utrolig meget til at få det nye værksted op at køre”, siger Rikke Skovbølling Brandt.

Det nye makerspace skal etableres i en eksisterende bygning i Valby Idrætspark, hvor der i dag er omklædningsrum. Der er afsat 3,8 mio. kr. til ombygningen, der starter nu og forventes færdig til maj 2019.

 

Fakta:

  • Kultur- og Fritidsudvalget har netop godkendt, at Kultur V og BUF X i samarbejde etablerer et nyt undervisnings- og superbrugerværksted med digitale 2D- og 3D-teknologier i Valby Idrætspark.
  • Det nye værksted rummer især muligheder for projekter i stor målestok. Der vil være plads, maskiner og logistik, som Copenhagen Fablab i Valby Kulturhus ikke kan tilbyde. Serieproduktion vil ikke være tilladt.
  • Værkstedet bliver på ca. 320 m2 og kræver en ombygning af eksisterende faciliteter for 3,8 mio. kr., før værkstedet forventes at være klar til brug ved udgangen af maj 2019.
  • For at få adgang til værkstedets faciliteter skal man have et superbrugerbevis fra Copenhagen Fablab i Valby Kulturhus.
  • Om dagen vil BUF X bruge faciliteterne til undervisning af skolebørn i Københavns Kommune. Det drejer sig om undervisning i 3D-print, programmering og robotteknologi.
  • Læs mere på kulturv.kk.dk.