Litteraturfestival sætter fokus på familiers forskellighed

Årets tema for børnelitteraturfestivalen ”Vi elsker bøger” er famildiversitet. I Vanløse skal det få børn og deres voksne til at tale om mangfoldighed og inklusion - og om at familier kommer i alle former og farver.

Fra den 14. marts og seks dage frem afholder Københavns Biblioteker for fjerde år Danmarks største børnelitteraturfestival ”Vi elsker bøger” med mere end 150 arrangementer over hele byen. I år er festivaltemaet ”Forunderlige familier”, der skal være med til at sætte diversitet på børnelitteraturlisten. Og det er der en særlig grund til ifølge festivalleder Tanne Schlosser:

- I Danmark findes der 37 officielle forskellige familieformer. Og selvom mange af dem i disse år finder vej ind i børnelitteraturen, består familien i mange børnebøger stadig af en far, en mor og deres fælles børn. Vi synes, at det er vigtigt at tale om hele mangfoldigheden af familieformer. Derfor har vi i år valgt at sætte fokus på forunderlige familier i børnelitteraturen, siger Tanne Schlosser.

Børnelitteraturfestivalen skal altså ikke blot vække litteraturinteresse, men også inspirere til samtaler om vigtige emner, og i Kulturstationen Vanløse vil årets tema blive udfoldet i en række spændende arrangementer for børn.

Sally og hendes far i Vanløse

Stairway, Café Oasen, kulturhuset og biblioteket sættes i sving, når vi går all in på at udfolde et Sallys Far univers med forfattermøder, kreative workshops og skattejagt. Sally fortjener en særlig hyldest efter at have holdt sin sygt pinlige og storlyvende far ud i 11 bøger indtil videre, mens læserne har hulket af grin på sidelinjen.

Lørdag d. 19. marts kl. 10 til 15 er der mulighed for at møde forfatter Thomas Brunstrøm og illustrator Thorbjørn Christoffersen, som fortæller historien bag Sally og hendes pinlige far. Der er mulighed for at gøre som Sally og lave sin egen bandekasse, få trykt en band t-shirt, så du kan blive ligeså (u)sej som Sallys far, tegne din egen eller Sallys familie på et puslespil eller tage med på skattejagt.

Der er fri adgang for både børn og deres forældre!

Flere festivalhøjdepunkter

Tag børnene med og syng og fest med Hr. Skæg, som skaber magi med tal og bogstaver. Kom og mød Hr. Skæg, som har brug for hjælp fra alle børn til at løse de problemer, der opstår, når man laver skæg med tal, bogstaver, ord matematik og sprog. Hr. Skæg lover at gøre sit ypperste for at involvere publikum og gøre dagen mindeværdig, sjov og lærerig, og man kan være med til at synge og feste uanset alder. I mere end et årti har Hr. Skæg sat gang i Ramasjang med sine kreative sange og galopperende fantasi, som har gjort læring til en naturlig del af børnenes univers.

Kulturstationen Vanløse

Lørdag d. 19. marts fra kl. 14 til 15

– Fra 3 år

Pris: 75 kr.

Børnebogmarked 

Mød forfattere og forlag, som sætter fokus på diversitet i børnelitteraturen, og

få indblik i nye og etablerede børneforfatterskaber, når Kulturstationens Børnebogmarked genoplives efter stor succes i 2017 og 2018.

Børnebogmarkedet samler forfattere, forlag, børn og voksne til en fest i børnelitteraturens tegn med mulighed for at fylde reolerne op derhjemme. I år sætter Kulturstationens Bogmarked fokus på bredden og diversiteten i børnelitteraturen, og vi håber, I vil være med til at fejre det!

Kulturstationen Vanløse

Lørdag d. 19. marts fra kl. 10 til 15.

Fri adgang.

Højtlæsning, tegneworkshop og naturopdagelse 

Vær med når forfatter Lars Daneskov, bag humoristiske børnebøger som Tro, håb og gorgonzola, læser højt og underholder. Du kan også gå helt i fisk med prisvindende børnebogsillustrator Søren Jessen, som holder tegnekursus med inspiration i havets bund. Søren Jessen, som blandt andet har illustreret Fiskepigen, glæder sig til at tegne, klippe og klistrer med de 7 til 12-årige. Sidst men ikke mindst tager forfatter og naturvejleder Vicky Knudsen os med på naturopdagelse: Lær om hvilke fantastiske dyr, som du kan finde i den egen baghave, på loftet og i kælderen.

Kulturstationen Vanløse

Lørdag d. 19. marts

Fri adgang



I år sætter "Vi elsker bøger fokus" på diversitet i børnelitteraturen

– her er nogle gode eksempler:  

”Hvis vi var en almindelig familie” af Trine Bundsgaard

”Dengang Amalie fik sindssygt mange papforældre” Kim Fupz Aakeson

”Børnene fra Sølvgade” af Rene Toft Simonsen

”Mormor & mormor” af Rebecca Bach Lauritsen

”Tigerhjerte” af Lise Villadsen

”Øen” af Nillou Johannsen

”Æggedreng” af Lars Daneskov

Se hele festivalprogrammet her

Fakta om børnelitteraturfestivalen Vi elsker bøger

Vi elsker bøger er Danmarks største børnelitteraturfestival, målt på antal arrangementer. Festivalen er arrangeret af Københavns Biblioteker og blev første gang afholdt i 2019.

Vi elsker bøger har fokus på at fejre litteraturen og læselysten hos børn og bidrage til gode læseoplevelser.

I år er der i over 150 arrangementer, herunder omkring 60 arrangementer til skoler og institutioner og 20 digitale oplevelser

Festivalen henvender sig til børn og børnefamilier i alderen 0 til 14 år, daginstitutioner, skoler og fagprofessionelle.

Hvor: På alle Københavns Biblioteker, se oversigt over bibliotekerne her: bibliotek.kk.dk/biblioteker

Digitale oplevelser offentliggøres løbende, se et overblik her: https://bibliotek.kk.dk/section/oplev-festivalen-digitalt

Hvornår: 14. marts til 19. marts

Hvordan: Der er fri entré til de fleste arrangementer med få undtagelser. Til betalingsarrangementer findes priser og billetbestilling på bibliotek.kk.dk/vielsker eller på facebook/koebenhavnsboernebiblioteker

Følg festivalen og find yderligere information om programmet her:

Hjemmeside: bibliotek.kk.dk/vielsker

Facebook: www.facebook.com/koebenhavnsboernebiblioteker/

Instagram: @vielskerboeger