Fagbøger skal præsenteres mere synligt på biblioteket

20.03.2018
Valby Bibliotek igangsætter forsøg med målrettet formidling af udvalgt faglitteratur. Forsøget løber til frem til august måned.

Københavnerne er vilde med fagbøger. Når københavnerne reserverer bøger hjemmefra til afhentning på folkebibliotekerne eller låner e-bøger digitalt, så er det først og fremmest fagbøgerne, der står for skud.

Forsøg gør fagbogen synlig

Nyt forsøg på Valby Bibliotek skal gøre det endnu nemmere for københavnerne at finde en interessant fagbog, som de gerne vil låne med hjem.

"Vi har nærstuderet brugernes adfærd, og vi kan se, at vi groft sagt kan inddele alle vores fagbøger i to forskellige grupper: Der er den gruppe af fagbøger, hvor vi gerne vil på biblioteket for at finde inspiration. Og så er der den gruppe af fagbøger, hvor vi hellere vil sidde ved computeren og reservere bogen hjem. Det er typisk, når vi skal bruge en helt konkret fagbog af en bestemt forfatter, fordi det er den bog, som er opgivet som pensum eller lignende", fortæller Lars Becher, der er daglig leder på Valby Bibliotek.

To nye formidlingsstrategier

Han hæfter sig ved, at der kun er få sammenfald mellem de to grupper af fagbøger.

"Det betyder, at vi skal formidle de to grupper af fagbøger forskelligt, hvis vi for alvor skal løfte formidlingen af faglitteratur. Den ene gruppe af fagbøger skal præsenteres mere målrettet gennem inspirerende udstillinger på biblioteket. Mens vi i forhold til den anden gruppe først og fremmest skal gøre det nemt at finde fagbøgerne digitalt, og så skal oplaget af disse bøger være så stort, at brugerne hurtigt får bogen i mellem hænderne".

Forsøget med denne todelte formidlingsstrategi indebærer ikke nogen reduktion i mængden af fagbøger, men forventes at give mere målrettet service overfor biblioteksbrugerne. Forsøget går i gang nu og løber frem til udgangen af august i år. Herefter har Valby Bibliotek indsamlet mere konkret erfaring i forhold til, hvordan bibliotekets fagbogsformidling kan være fremover. Og det kan også være, at disse erfaringer med fordel kan overføres til formidling af skønlitteratur.

Læs mere om Valby Bibliotek her.